Ovaj kolač će biti zvezda svake slavske trpeze! Ne može da ne uspe, recept prenose sa generacije na generaciju
Foto: Nebojša Mandić

poseban šarm

Ovaj kolač će biti zvezda svake slavske trpeze! Ne može da ne uspe, recept prenose sa generacije na generaciju

Dobijate sočne, bogate kocke koje nestaju s tanjira gotovo odmah

Objavljeno:

Jedan starinski i sočan kolač – čiji recept prenosimo iz generacije u generaciju – može svakoj domaćici osvetliti obraz na krsnoj slavi, dodajući poseban šarm slavskom stolu i slaveći toplinu doma, vere i porodice.

Sastojci

Za testo: 150 g margarina 150 g šećera 150 g mlevenih oraha 70 g brašna 1/2 praška za pecivo 4 belanca 4 žumanca

Za žutu glazuru: 150 g šećera u prahu 1 kašika vanilin šećera 4 žumanca

Za fil: 100 ml mleka 100 g oraha 100 g margarina 100 g šećera 100 g čokolade

Za posipanje: 100 g mlevenih oraha

Priprema

Umutite margarin sa šećerom dok ne postane penasto. Postepeno dodajte mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo, pažljivo umešavajući sneg od belanaca. Smesu rasporedite u pleh i pecite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju.

Dok se kora peče, umutite žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Vruće pečeno testo prelijte ovom glazurom i vratite u rernu još 10–15 minuta da se glazura blago osuši.

Za fil, prokuvajte mleko sa šećerom i čokoladom, a dok je još toplo dodajte orahe i margarin i dobro promešajte. Kada se fil ohladi, premažite ga preko osušene glazure.

Na kraju, kolač pospite mlevenim orasima i ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja. Dobijate sočne, bogate kocke koje nestaju s tanjira gotovo odmah

01:34

Krenula povorka na sahrani oca Marije Šerifović

(Espreso/kurir/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.